Vanaf de onderbewindstelling ben ik verantwoordelijk voor de goederen die onder bewind worden gesteld. Voorbeelden van goederen zijn: geld, bankrekeningen, loon, pensioen, uitkering, maar ook het meubilair, de auto, computer, tv, video, sieraden, een huis, grond, effecten, vorderingen en schulden.
Direct aan het begin van het bewind moet ik heel precies opschrijven wat u aan bezittingen en schulden heeft. Ieder jaar wil de kantonrechter precies zien wat er met uw bezittingen en uw schulden is gebeurd en waaraan uw inkomen is uitgegeven. Dit heet: rekening en verantwoording.
Ik controleer of u eventueel nog recht heeft op voorzieningen (toeslagen, kwijtschelding) of dat er mogelijk bezuinigd moet worden. In sommige situaties is het noodzakelijk om betalingsregelingen te treffen met de schuldeisers. Wanneer de schulden problematisch zijn zal ik het dossier zodanig op orde maken dat deze op een soepele wijze overgenomen kan worden door de gemeente voor een schuldhulpverleningstraject.
Bij bewindvoering komt uw inkomen binnen op een beheerrekening (op uw naam) waar enkel de bewindvoerder het beheer over heeft. Ik betaal hiervan onder andere de vaste lasten, reserveringen en eventuele betalingsregelingen. Ook zal er een vastgesteld bedrag aan leefgeld per week naar u worden overgemaakt op de leefgeldrekening.
Ik mag niet altijd zomaar over uw goederen beslissen. Soms is er toestemming van de kantonrechter nodig, maar niet voor de gewone uitgaven, zoals de gewone boodschappen, huur, energie, de aanschaf van kleding enz.
Bij toestemming van de rechter moet u denken aan:
- Het doen van uitgaven boven de €1500;
- Het verkopen van onroerende zaken;
- Het afsluiten van hypotheken;
- Het aangaan van leningen en het doen of aannemen van schenkingen;
- Het verdelen van een nalatenschap en procederen.